Ir al contenido principal

BEHIAK




1. SARRERA:
Joan den urteko udaran Ezcarayn behien ikuilu bat bisitatu nuen. Aurtengo martxoan, Goierriko Iztueta baserrira joan naiz beste ikuilu handi bat ikustera.  Bisita horiek direla eta, behien munduarekiko interesa piztu zait. Hortaz, behien ikuilu batek nola funtzionatzen duen azaldu nahi dizuet hemen. Horrez gain, egunero hartzen ditugun esne eta esnekiak nola lortzen diren azalduko dizuet.

2. BEHIEN IKUILUAK
Ikuiluak behiak gordetzeko lekuak dira. Bertan jan eta lo egiten dute behi eta kumeek.



3. ELIKADURA:
Udan behiak eta kumeak kanpora ateratzen dituzte belarra jatera. Neguan, berriz, ikuiluan gordetzen dituzte, eta belar lehorra eta pentsua ematen dizkiete jateko.



Behiek bi urdail dituzte. Mingainarekin erauzten dute belarra eta irentsi egiten dute. Ondoren, larrean zuhaitz baten azpian etzaten dira eta irentsitako belarra ahora itzultzen zaie. Belar hura denbora batean txikitu ondoren, berriz ere barruratzen dute. Prozesu honi hausnarketa deitzen zaio.
Bitxikeria bat: behiek beheko hortzak falta dituzte.


4. KUMEAK:
Behiek udaberrian kumeak izaten dituzte. Harrei txekor deitzen zaie eta emeei txahal edo urrixa. Lehenengo egunetan zaintza berezia behar izaten dute.



5. PRODUKZIOA:
Behi heldu batek 40 litro esne inguru eman dezake eguneko. Esneak garbiketa-prozesu bat jarraitzen du.

6. IZTUETA BASERRIAZ:
80 behi inguru dauzkate ikuilu nagusian. Garbitasunari garrantzi handia ematen diote.
Behiek inguruko larretara paseatzera ateratzen dituzte eta estresa kentzeko, masajeak emateko makina bat ere badute.



Behiak  jezteko robot bat dute: robota gela batean dago. Nahi dutenean sar daitezke behiak jezte-robotera. Bertan sartzen direnean errapeetan zenbat esne eduki dezaketen kalkulatzen du ordenagailuak, eta nahikoa badute, jezten hasten dira. Esne nahikorik ez badute, gelatik aterarazten dituzte.



Bisita egunean txekor jaioberri bat ikusi nuen.



7. PRODUKTUAK:
Behien esnetik egunero hartzen ditugun honako produktuak jan eta edan ditzakegu: esnea, jogurta, gazta, esnegaina, mamia, izozkiak, gurina, arroz-esnea, txokolatea, natilak, …
Esnekiek, kaltzioa emateaz gain, proteinak, gantzak, karbohidratoak, mineralak eta bitaminak ematen dizkigute.



Egilea:  Estibalitz Zubeldia, L.H.4.B

Comentarios

Entradas populares de este blog

UNA GRAN OPORTUNIDAD

UNA GRAN OPORTUNIDAD

Como sabréis ha empezado la voz kids y, en este colegio, hay una alumna llamada Alison que se ha presentado. Para llegar a las audiciones a ciegas, la primera prueba, hay que pasar dos castings muy exigentes llenos de emoción, ilusión, nerviosismo… Esta alumna de 7 años, ha conseguido actuar delante de Melendi, Rosario y Antonio Orozco
Hemos tenido el honor de hablar con la famosa Alison.  Esta pequeña artista está en segundo de primaria en nuestro colegio y canta tan bien que ¡es difícil de creer!  Nuestra pequeña “Rapunzel” ha inaugurado a lo grande la cuarta edición del famoso concurso de televisión “La Voz Kids” con una interpretación de la canción “Todo mi amor eres tú”.  Hemos querido conocer todos los detalles sobre esta experiencia y le hemos realizado unas preguntas:

“Era como un sueño” Entrevista a Alison Fernández, participante de  “La Voz Kids”” Por Sofía Barreiro y Marina Cruz  (1 ESO B)

¿Qué se siente al ir a un concurso de televisión tan conocido? Te sientes …
¡¡Buenos días!!! 😄

En la pasada evaluación, los alumnos de LH4 realizaron unas maravillosas presentaciones en la asignatura de Lengua castellana.
Aquí os dejamos dos de ellas para que podáis disfrutar tanto como nosotros.

María Garrido- LH4A
Castillos de Loira



Powerpoint de la presentación

Vídeo 



Sara de Ozamiz - LH4A
Taj Mahal




Powerpoint de la exposición

Vídeo


Una visita que deja huella

Acontecimientos especiales que sólo suceden una vez.


Visitas inesperadas que se convierten en la guinda del día.


Así nos sentimos cuando, sin pretenderlo ni prepararlo, apareció Ane.


A sus dieciocho años está estudiando fuera. Y, cuando decimos fuera, estamos hablando de un pequeño Principado situado entre Suiza y Austria, llamado Liechtenstein.


La invitamos a nuestra clase para que nos contara su experiencia. Mil preguntas surgieron impulsadas por la curiosidad que sentíamos. Con una sonrisa perpetua y cierta dosis de paciencia, fue respondiendo a todas y cada una de ellas.


El tiempo expiró y nos despedimos de ella. En dos días volvía a Vaduz. 


Ahora ya sabe que, en su siguiente visita, tiene un alto en su camino: acercarse al que fue su colegio hace ya algunos años, pero del que guarda gratos recuerdos y un sin fin de anécdotas. Mary Ward.


Mila esker, Ane.




Liechtensteinetik bisita bat
15/02/2018

Ostegun normal bat zen errekreoa eta gero, gizarte tokatzen zen. Maria, gure gizarteko irakaslea, …